Samenwerking ziekenhuis en roc’s met VIP-opleiding

8 maart 2019

Ziekenhuiszorg wordt steeds complexer en vraagt meer gespecialiseerd verpleegkundig personeel. Dit vraagt tevens om een specifieke opleiding die deze verpleegkundigen kan opleiden. Daarom gaan de Noordwest Ziekenhuisgroep, ROC Horizon College en ROC Kop van Noord-Holland samenwerken. Zij gaan de mbo-opleiding Verpleegkundige in de Praktijk verder uitbouwen en vormgeven. De opleiding wordt gegeven bij de Noordwest Academie in Alkmaar, het opleidingsinstituut van het ziekenhuis.

Om de samenwerking te bezegelen is een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Dit gebeurde donderdag 28 februari in aanwezigheid van de bestuurders van de drie organisaties: Floor Haak-van der Lely namens de Noordwest Ziekenhuisgroep, Anja Grootoonk namens het Horizon College en Aad de Wit tekende namens het ROC Kop van Noord-Holland. VIP-opleiding De opleiding Verpleegkundige in de Praktijk (VIP) is een vierjarige mbo-opleiding. In de eerste twee jaar van de opleiding lopen studenten stage bij verschillende verpleegafdelingen op één van de locaties van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar of Den Helder. Naast deze locaties zijn er ook stagemogelijkheden in het revalidatiecentrum van Heliomare in Wijk aan Zee. De theorielessen volgen de studenten bij de Noordwest Academie. Tijdens het derde en het vierde leerjaar is de student leerling-verpleegkundige en krijgt hij/zij een contract. Het verschil met een reguliere mbo-opleiding is dat bij de VIP-opleiding alle praktijk wordt aangeboden in een algemeen ziekenhuis.

Maatschappelijk belang

De bestuurders van de drie organisaties zijn blij dat de samenwerking een feit is en er gewerkt kan worden aan een gezamenlijk maatschappelijk belang; het opleiden van voldoende en gekwalificeerd verpleegkundig personeel voor de ziekenhuizen in Alkmaar en Den Helder en revalidatiecentrum Heliomare. De complexiteit van ziekenhuiszorg neemt toe waardoor de vraag naar gespecialiseerde verpleegkundigen toeneemt. Tijdens deze VIP-opleiding krijgen de verpleegkundigen al te maken met deze complexe zorg.

Bron: Noordwest Ziekenhuisgroep

Deel bericht: