Schiphol uitgerust met Stop de bloeding-sets

10 april 2018

Luchthaven Schiphol wordt binnenkort uitgerust met Stop de bloeding-sets. Hiermee kan hulp worden gegeven na een (bom)aanslag aan mensen met ernstig bloedverlies. „Hulp na een aanslag moet en kan eerder.”

Dat onthult dr. Leo Geeraedts, traumachirurg in VUmc en voormalig arts bij het Mobiel Medisch Team en initiatiefnemer van Stop de bloeding. „Bij een aanslag of een ongeluk gaan veel levens verloren door ernstig bloedverlies. Veel slachtoffers kunnen echter worden gered wanneer snel wordt ingegrepen om het bloeden te stoppen.”

Geeraedts vergelijkt het met de hulp die kan worden gegeven met de AED’s (Automatische Externe Defibrillator) die tegenwoordig op veel plekken in Nederland zijn te vinden. „Veel mensen met een hartstilstand zijn gered dankzij omstanders die de patiënten een elektrische schok gaven met dat apparaat. Er zouden ook meer levens kunnen worden gered bij een hevige bloeding.”

Hij werd aan het denken gezet na de aanslag op het vliegveld Zaventem in België. „Ik dacht: nu komt het wel heel dichtbij. Wat kunnen we doen om levens te redden?” Het antwoord op die vraag kwam uit Amerika: „Militairen en mensen die daar een EHBO-cursus volgen, leren hoe ze een levensbedreigende bloeding kunnen stoppen, onder meer met een tourniquet.”

Dat zou hier ook moeten gebeuren, vond Geeraedts. Hij ontwikkelde samen met VUmc Academie de cursus ’Stop de bloeding – red een leven’ naar Amerikaans voorbeeld die iedereen boven de 16 jaar kan en mag volgen. Jeannette Keus van VUmc Academie: „Daarbij is de opgedane kennis natuurlijk niet alleen bedoeld voor het redden van levens bij een aanslag. Denk ook eens aan meer alledaagse verwondingen, zoals ongevallen met machines, een kind dat door een glazen deur valt of motorrijders met ernstige open botbreuken.”

Traumacentra

De eerste cursus ging in 2016 van start. Graag zien de initiatiefnemers, naast opname in de EHBO-cursus en die van het Oranje Kruis, een landelijke uitrol. Daarvoor is inmiddels contact gelegd met een aantal traumacentra en konden afgelopen zaterdag, op de Internationale dag van Stop de Bloeding, bijna 1000 mensen de cursus gratis volgen.

„Hoe meer mensen dit kunnen, hoe beter”, aldus Geeraedts. Maar dat is niet het enige. Het liefst ziet hij dat naast alle defibrillatoren een Stop de bloeding-set komt te hangen. Die wens lijkt in vervulling te gaan nu Schiphol de eerste Stop de bloeding-sets in zeven kasten van bedrijfshulpverleners gaat hangen.

Voor de luchthaven is het belangrijk om de bedrijfshulpverlening goed op orde te hebben. „Schiphol bereidt de medewerkers van de bedrijfshulpverlening zo goed mogelijk voor op diverse soorten calamiteiten”, laat Schiphol in een reactie weten.

Uitbreiding met nieuwe materialen zoals deze ’Stop de bloeding-set’, die onder meer door het Nederlandse bedrijf Innoventa werd ontwikkeld, maakt hier een onderdeel vanuit.

Bron: de Telegraaf

 

Deel bericht: