Elke seconde telt bij een beroerte

11 mei 2017

Bij het behandelen van een beroerte telt elke seconde. Samenwerking is cruciaal. Neurologen van Noordwest Ziekenhuisgroep en het Westfriesgasthuis hebben in samenwerking met Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Noord-Holland Noord kostbare tijd gewonnen met de behandeling van patiënten met een beroerte.

Taco van der Ree (neuroloog Westfriesgasthuis) licht toe: “Wanneer er sprake is van een beroerte en met name een herseninfarct is elke seconde van levensbelang. Hoe langer het duurt voordat de behandeling start, hoe groter de kans op (blijvend) hersenletsel.

Door goede afspraken met elkaar te maken, hebben we de tijd tussen bellen met 112 en de start van de behandeling van een beroerte aanzienlijk verkort.” “Die afspraken kwamen tot stand doordat we als ziekenhuizen en ambulancedienst samen hebben nagedacht over waar (tijds)winst te behalen viel,” vult Martin Smeekes, bestuurder RAV Noord-Holland Noord aan. “Juist door na te denken met alle partijen die betrokken zijn bij het proces, zoals medewerkers spoedeisende hulp, medewerkers neurologie en logistiek, kwamen we tot nieuwe inzichten.”

Er zijn twee types beroertes. Bij een hersenbloeding lekt bloed uit een bloedvat;  bij een herseninfarct is er een afsluiting van een bloedvat waardoor er geen zuurstof naar een deel van de hersenen gaat. Beide types geven uitvalsverschijnselen. Het onderscheid kan pas gemaakt worden op een CT scan van de hersenen in het ziekenhuis. Een herseninfarct is het meest voorkomende type van een beroerte (80%).

Inzet ambulance

Een aanpassing is bijvoorbeeld dat de meldkamer in geval van spoed direct na het uitvragen van het adres van de patiënt een ambulance op weg stuurt. Ook vraagt de centralist aan de melder om alvast eventuele medicijnen van de patiënt klaar te zetten. Als het ambulancepersoneel na onderzoek vermoedt dat de patiënt een beroerte heeft gehad, bepalen zij (vanaf 1 juni 2017) al bij de patiënt thuis wat de stollingswaarde van het bloed is. Onderweg naar het ziekenhuis meldt de ambulanceverpleegkundige aan het ziekenhuis dat zij onderweg zijn met een patiënt met een beroerte, zodat het ziekenhuis alvast voorbereidingen kan treffen.

Sneller handelen

De grootste tijdswinst wordt geboekt bij aankomst op afdeling spoedeisende hulp in het ziekenhuis, waarna de patiënt direct een CT scan krijgt. Patricia Halkes (neuroloog Noordwest Ziekenhuisgroep): “Als er daadwerkelijk sprake is van een herseninfarct, krijgt de patiënt snel de juiste hoeveelheid stolsel oplossende medicijnen toegediend, aangezien de stollingswaarde al bepaald is door de ambulanceverpleegkundige. Voorheen gebeurde dat pas in het ziekenhuis.” Martin Smeekes: “Het lijken misschien kleine veranderingen, maar voor de gezondheid van de patiënt kan het een wereld van verschil maken.”

Samenwerking loont

Eerder hebben de ziekenhuizen en RAV Noord-Holland Noord al substantiële tijdwinst weten te boeken bij patiënten met een hartinfarct die gedotterd moeten worden. Door de samenwerking van meldkamer, ambulancedienst en ziekenhuis is in de afgelopen drie jaar een tijdswinst van wel 20 minuten gehaald. Voor deze manier van werken is veel belangstelling elders in het land.

Bron: Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Deel bericht: