‘Simulatietraining verlaagt geboorterisico’s’

26 juni 2017

Simulatietraining voor verloskundige teams in ziekenhuizen helpt schade bij pasgeborenen tijdens noodsituaties bij een bevalling te voorkomen. Deze manier van trainen is bovendien kosteneffectief. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Joost van de Ven dat hij uitvoerde vanuit Máxima Medisch Centrum (MMC) in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven.

Aan het onderzoek namen 24 Nederlandse ziekenhuis deel. In de helft van de ziekenhuizen volgden verloskundige teams een ééndaagse teamtraining in een medisch simulatiecentrum. Deze teamtraining was met name gericht op communicatie en teamprestatie. In de ziekenhuizen waar teams de training in het simulatiecentrum en herhaaltrainingen in het eigen ziekenhuis hadden gevolgd, was minder vaak sprake van schade bij de pasgeborene als gevolg van een acute noodsituatie.

Kosten

Ook is onderzoek gedaan naar de kosteneffectiviteit van de zogeheten TOSTI (Training Obstetrische Spoed Teams Interventie)-studie. De teamtraining in een medisch simulatiecentrum blijkt kosteneffectief als de benodigde herhaaltrainingen in het ziekenhuis zelf worden uitgevoerd, aldus Van de Ven. Het Máxima Medisch Centrum is in 2005 gestart met regelmatige teamtrainingen met behulp van medische simulatie. Er is toen een simulatiecentrum ingericht met een verloskamer en een neonatale intensive care unit.

Bron: Skipr.nl

Deel bericht: