Snelle grieptest UMC Utrecht blijkt groot succes

19 december 2019

Het UMC Utrecht maakt sinds vorig jaar gebruik van een nieuwe test waarmee snel gekeken kan worden of een patiënt griep heeft. De methode blijkt nu een groot succes.

Met de nieuwe test kan binnen 4 uur bepaald worden of een patiënt griep heeft en in isolatie moet. Bij de oude test kon het maar liefst 40 uur duren voordat er een uitslag was. Dit zorgt volgens het ziekenhuis voor een ontlasting van de spoedeisende hulp (SEH) en van de isolatieruimtes. De meeste mensen die griep hebben voelen zich na een aantal dagen vanzelf weer beter. Bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals kwetsbare ouderen en pasgeboren baby’s, kan griep een stuk gevaarlijker zijn.

Epidemie

Deze kwetsbare groepen worden in het ziekenhuis opgenomen via de SEH. Tijdens een griepepidemie kan de SEH overbelast raken waardoor niet alleen de zorg voor de grieppatiënten in het geding komt, maar ook voor anderen die via de SEH binnenkomen.

Tot voor kort duurde het 40 uur totdat het laboratorium kon uitwijzen of een patiënt griep heeft. Om verspreiding van een eventueel virus te voorkomen moest de patiënt in een eenpersoonskamer worden verpleegd.

Met de nieuwe methode kan binnen 4 uur worden aangetoond of een patiënt ziek is. Hierdoor blijven de eenpersoonskamers niet onnodig lang bezet en neemt ook de doorstroom van patiënten toe waardoor de SEH minder snel overbelast raakt.

Deel bericht: