Sneller patiëntenvervoer tussen HMC-locaties

7 april 2018

Stabiele, niet-spoedeisende patiënten kunnen voortaan sneller van de ene HMC-locatie naar de andere worden vervoerd. Regionale Ambulance Voorziening Haaglanden en HMC zijn een pilot gestart waarbij elke dag tussen 12 en 20 uur een ambulance met chauffeur paraat staat voor dit type vervoer. Een verpleegkundige van HMC die een speciale training heeft gevolgd bij de ambulancedienst, rijdt mee.

De ambulance speciaal voor niet-spoedeisend patiëntenvervoer zorgt ervoor dat patiënten sneller worden opgehaald voor een operatie of behandeling op een andere HMC-locatie. De wachttijden konden wel eens oplopen wanneer er veel spoedvervoer was, wat uiteraard voorrang krijgt.

HMC-zorgmanager spoedeisende hulp Wendy Schmit over de samenwerking: “Uiteraard hebben stabiele patiënten geen voorrang boven de spoedeisende ambulanceritten. Maar in HMC vinden we het belangrijk dat al onze patiënten snel en goed op de juiste plek geholpen worden. Na extra scholing van RAV Haaglanden zijn onze verpleegkundigen goed in staat om stabiele patiënten in de ambulance te begeleiden.”

Gedurende de piektijden, tussen 12.00 en 20.00 uur, is dagelijks een ambulance met chauffeur beschikbaar. Ook staat een SEH-verpleegkundige paraat om mee te rijden. Deze werkwijze zorgt ervoor dat patiënten – het gaat om circa 250 per maand – snel en goed op de juiste plek worden geholpen en dat er minder drukte is op de spoedeisende hulp. Daarnaast hebben de ambulanceverpleegkundigen van RAV Haaglanden meer tijd voor spoedritten. Er zijn namelijk voldoende ambulances en chauffeurs, maar RAV Haaglanden heeft een beperkt aantal ambulanceverpleegkundigen. Door de inzet van verpleegkundigen van HMC voor ritten zonder spoed, blijven ambulanceverpleegkundigen beschikbaar voor spoedvervoer.

Bron: Haaglanden MC

Deel bericht: