Spaarne Gasthuis spijkert personeel bij in een escaperoom

9 februari 2017

Het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp heeft een primeur: een ‘escaperoom’ in een ziekenhuis. Van chirurg tot schoonmaker komt alleen die kamer uit als ze onder tijdsdruk de juiste ehbo-handelingen verricht.

De collega die zijn vinger door een onbekend goedje op de grond haalde, en vervolgens ook nog aflikte, zakte zeker voor de test.

Die fout maken vier dames vandaag niet. Nog voordat doktersassistent Margriet Weijzig een geel drabje op de grond kan aanraken, worden haar een paar plastic handschoenen aangereikt door Neeltje de Vries, verpleegkundige op de interne geneeskundeafdeling.

“Routine,” verklaart ze. “Wanneer een patiënt diarree heeft – en dat gebeurt nogal vaak – moeten we alles desinfecteren. Dat betekent: handschoenen en schort aan.”

Hints
Het Spaarne Gasthuis is het eerste ziekenhuis dat een ontsnappingskamer heeft gebouwd voor zijn personeel. Ze wilde dat alle 4200 medewerkers, van een topchirurg tot de schoonmaakploeg, eerste hulp kan verlenen en besloot hun kennis op een ludieke manier bij te spijkeren.

De teams moeten, aan de hand van allerlei hints in de kamer, zes vragen beantwoorden over gevaarlijke stoffen, reanimatie en het ontruimingsplan van het ziekenhuis. Ook moet een diagnose bij een onbekende patiënt worden gesteld. De antwoorden leveren samen een code op, waarmee de deelnemers uit de kamer moeten ontsnappen binnen een half uur.

Afgekeken
Het idee is afgekeken uit de evenementenbranche. De zogenoemde escaperooms schoten een paar jaar geleden als paddenstoelen uit de grond.

Op meer dan driehonderd plekken in het land zijn nu ruimtes waar je samen met vrienden zogenaamd kan uitbreken, van een oude bajes in Utrecht tot een atoomkelder in Rotterdam. Het spel draait om de tijdsdruk. Kun je je hoofd koel houden onder tijdsdruk?

De dames treffen ook een patiënt aan in de escaperoom. Er zit een ongeduldig familielid naast. De crux zit in de juiste vragen stellen, en dit geval ook nog aan de juiste persoon. De patiënt – in werkelijkheid een pop – reageert nergens op.

Dagelijkse praktijk
Verpleegkundige Danna Elmalah pakt zijn pols beet om te zien of hij misschien een naambandje draagt. “Mijn vader vindt het niet fijn als u hem aanraakt,” bijt het familielid haar toe. Klagend vervolgt ze: “Hoe lang moeten we eigenlijk nog wachten. Mijn parkeermeter loopt af.”

Danna blijft rustig. Later zal ze hen thee aanbieden en probeert ze te ontfutselen wat meneer mankeert. In de dagelijkse praktijk komt ze dit ook tegen, vertelt ze. “Bij verwarde patiënten moeten we soms ook op zoek naar meer informatie. Denk aan de overdracht van een ander ziekenhuis of medicatie dat in een kastje verstopt is.”

Intussen benen de anderen door de afgesloten ruimte. De klok tikt. Stagiair Tanita Rits is de brutaalste van het kwartet. Zij is al eens ontsnapt uit een escaperoom – thema Harry Potter – en weet hoe dit spel werkt.

Recordtijd
Werkelijk álles kan een hint zijn, dus ze trekt kasten open, snuffelt in de post, kijkt onder de bank, grabbelt in een jas aan de kapstok: op zoek naar briefjes of voorwerpen die hen meer informatie geven. Het plafond is verboden terrein sinds een paar voorgangers de plafondplaten eruit trokken. Daar lag dus géén aanwijzing.

Hoewel de vier deelnemers elkaar vandaag voor het eerst zien, werken ze rustig en snel samen. Binnen 21 minuten, een recordtijd, hebben ze alle vragen goed en zwiept de deur open.

Hoe ze dit precies voor elkaar boksen, mogen de vrouwen niet verklappen. Er worden komende weken nog honderden collega’s aan deze stresstest onderworpen. Het viertal prijst het initiatief.

Het is misschien wel leerzamer dan de verplichte veiligheidstrainingen waarbij ze in de schoolbanken moeten zitten. “Een goede opfriscursus,” looft Neeltje. Danna is vooral verrast door de spontane samenwerking. “Tot een half uur geleden kenden we elkaar niet, maar we hebben dit echt samen opgelost.”

Bron: Het Parool

Deel bericht: