Spaarne Gasthuis wint Innovatie Award

23 maart 2017

Het Spaarne Gasthuis heeft met haar Escaperoom de ‘Spirit of Planetree Innovatie Award’ gewonnen. De Award werd donderdagmiddag 23 maart door de jury toegekend aan het gasthuis vanwege de  vernieuwende vorm van leren over veiligheid in het ziekenhuis. “De Award is een erkenning voor de manier waarop wij als ziekenhuis continu werken aan verbetering en vernieuwing van zorg,” aldus Kees Wolse, bestuurslid Spaarne Gasthuis.

Kees Wolse: “Veilig werken is de basis voor elk ziekenhuis. Medewerkers worden opgeleid en getraind om de omgeving voor patiënten en voor zichzelf veilig te houden. Een belangrijk onderwerp dat blijvende aandacht nodig heeft. Hoe kunnen we de kennis van medewerkers over veiligheid testen op een interactieve en vernieuwende manier? En hoe kunnen we medewerkers stimuleren om vervolgtrainingen op dit gebied te volgen? Het Spaarne Gasthuis ontwikkelde hiervoor de Spaarne Gasthuis Escaperoom.”

Escaperoom

In de Escaperoom moet een team van ziekenhuismedewerkers, aan de hand van allerlei hints in de kamer, zes vragen beantwoorden over gevaarlijke stoffen, reanimatie en het ontruimingsplan van het ziekenhuis. Ook moeten ze een diagnose bij een onbekende patiënt stellen. De antwoorden leveren samen een code op, waarmee de deelnemers uit de kamer moeten ontsnappen binnen een half uur. Martijn Webbe, verpleegkunde-stagair vertelt: “Je gaat naar binnen met medewerkers die je niet kent en binnen mum van tijd ben je samen bezig om een probleem op te lossen. Je doet niet alleen praktische kennis op over bijvoorbeeld het ontruimingsplan, maar je ziet gelijk ook wat voor rol je speelt in de groep.”

Ook bedenker Cuun de Jong is trots: “De Escaperoom was onderdeel van de veiligheidsweek, die het Spaarne Gasthuis elk jaar in de maand november organiseert. Vanwege het succes bieden we het nog steeds aan. Het winnen van de Planetree Innovatie Award bevestigt dit succes nog eens!”

Over de Award

De Innovatie Award maakt onderdeel uit van de conferentie 2017 voor mensgerichte zorg van Planetree en werd voor het negende achtereenvolgende jaar uitgereikt. Planetree en haar internationale netwerk van zorgorganisaties zetten zich in om mensgerichte zorg op de best mogelijke manier te realiseren. De Escaperoom werd winnaar van de 34 ingezonden initiatieven. Kijk voor meer informatie over de Planetree Awards 2017 op www.planetree.nl.

Bron: Spaarne Gasthuis

Deel bericht: