Speciaal ambulanceteam kwam in actie na schietpartij Hugo de Grootplein

14 november 2019

Het zogeheten Special Operations Respons Team (S.O.R.T.) van Ambulance Amsterdam is afgelopen woensdag voor het eerst in herkenbare uitrusting in actie gekomen. Dat gebeurde vlak na de dodelijke schietpartij op het Hugo de Grootplein in West.

Leden van het team droegen een kogelwerend vest. Ze zijn extra getraind in situaties waarin ‘de risico’s groter zijn dan in de dagelijkse hulpverlening’, zoals terroristische aanslagen. Het team is inzetbaar als het voor andere hulpverleners nog niet veilig genoeg is om te werken.

Maastricht

Een soortgelijke situatie kwam bijvoorbeeld in december 2017 in Maastricht voor. Een 38-jarige Syriër stak op verschillende plekken, waaronder een moskee, mensen neer. Omdat het niet duidelijk was waar de dader, of mogelijk daders, waren en er een chaotische situatie was ontstaan waarbij omstanders agenten hinderden, moesten ambulances in de buurt blijven wachten. Dat wachten duurde zo’n tien minuten.

‘Voor de geneeskundige hulpverlening is het gebruikelijk om een veilige werkomgeving als absolute voorwaarde te stellen’, stond in de evaluatie van het incident. ‘In principe werken ambulancehulpverleners alleen in een veilig verklaarde omgeving. Dit is een landelijk uitgangspunt. (…) Wachten op “sein veilig” is daarentegen voor levensbedreigend gewonde slachtoffers potentieel fataal.’

Wedstrijd

Het Special Operations Respons Team moet in dit soort gevallen dus wel of sneller kunnen handelen. Het team is daarnaast gespecialiseerd in hulpverlening bij grote incidenten en was daarom woensdag eigenlijk onderweg naar de wedstrijd Ajax – Chelsea.

‘Op weg naar de inzet voor het evenement werd een aanrijdend team gealarmeerd voor het schietincident op het Hugo de Grootplein’, schrijft Ambulance Amsterdam in een persbericht. ‘En zodoende waren zij ook voor het eerst herkenbaar door hun uitrusting in beeld.’

Bron: at5

Deel bericht: