Speciale ambulance voor patiëntenvervoer Noordwest Ziekenhuisgroep

11 januari 2019

Stabiele, niet-spoedeisende patiënten worden vanaf vandaag, maandag 7 januari 2019, sneller vervoerd tussen de  ziekenhuislocaties van Noordwest in Den Helder en Alkmaar. De Regionale Ambulance Voorziening (Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en Witte Kruis) en Noordwest Ziekenhuisgroep starten een pilot waarbij op elke doordeweekse dag tussen 10 en 18 uur een ambulance met chauffeur paraat staat voor dit type vervoer. Speciaal opgeleide verpleegkundigen van Noordwest Ziekenhuisgroep begeleiden het vervoer.

Noordwest zorgambulance
De speciale Noordwest zorgambulance zorgt ervoor dat patiënten worden opgehaald voor een operatie, onderzoek of behandeling en voor vervoer terug. Standplaats van de Noordwest- zorgambulance is Den Helder. Patiënten die in aanmerking komen voor dit intraklinisch vervoer zijn patiënten met stabiele vitale functies waarvan redelijkerwijs te verwachten is dat de vitale functies tijdens of door het vervoer niet bedreigd zullen raken.

Spoedritten 
De wachttijd voor een reguliere ambulance loopt wel eens op wanneer er veel spoedvervoer is, omdat spoedvervoer uiteraard voorrang heeft. De Noordwest-zorgambulance zorgt er niet alleen voor dat de patiënt sneller op de juiste plek is voor de juiste zorg, het zorgt er ook voor dat er de ambulanceverpleegkundigen van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en Witte Kruis nog beter ingezet kunnen worden voor spoedritten. Er zijn namelijk voldoende ambulances en chauffeurs, maar een beperkt aantal ambulanceverpleegkundigen.

Verpleegkundigen
Een aantal verpleegkundigen van Noordwest, die werkzaam zijn op de intensive care/medium care, spoedeisende hulp, hartbewaking (CCU) hebben een speciale training gevolgd om op deze  ambulance te kunnen werken.

Samenwerking
Het is een mooi samenwerkingsproject binnen de zorgketen. De (stabiele) patiënt hoeft minder lang te wachten op vervoer en het ontlast de ambulancedienst die zich meer kan richten op de spoedzorg.
In de ambulancehal van Noordwest, locatie Den Helder, werd vandaag de officiële aftrap gedaan. De pilot met de Noordwest-zorgambulance duurt een half jaar. Daarna vindt een evaluatie plaats.

Bron: Noordwest Ziekenhuisgroep

Deel bericht: