Sporten tijdens stress of boosheid kan gevaarlijk zijn voor 50-plusser

12 oktober 2016

Wie gaat sporten tijdens momenten van stress of boosheid, loopt meer risico op een hartaanval. Dat blijkt uit Canadees onderzoek waarbij data van 12.000 50-plussers uit meer dan vijftig landen werd geanalyseerd. Respondenten die van streek waren op het moment van sporten, kregen drie keer zo vaak een hartaanval. Dit meldt Nu.nl.

De deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 58 jaar en komen uit 52 landen. Zij hadden allemaal al eens eerder een hartaanval gehad. Middels een enquête werd gevraagd naar hun bezigheden in het uur voorafgaand aan een hartaanval. Wie overstuur was of last had van stress, kreeg twee keer zo vaak een hartaanval als mensen zonder deze klachten. Wie in die staat aan lichamelijke inspanning deed, kreeg zelfs drie keer zo vaak problemen met het hart.

De onderzoekers wijzen echter wel op het belang van beweging en raden 50-plussers niet aan om te stoppen met sporten. “Regelmatig sporten brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee, waaronder het voorkomen van hartziekten. Daar moeten we niet mee stoppen”, zegt onderzoeker Andrew Smyth. Wel wordt aanbevolen om geen extreme inspanning op te zoeken wanneer iemand boos of van streek is.

Bron: Nationale Zorggids

Deel bericht: