Steeds meer afdelingen acute verloskunde sluiten de deuren

19 augustus 2019

Twee derde van de vrouwen bevalt in het ziekenhuis, maar er zijn steeds minder verloskamers open in ziekenhuizen. De aanhoudende personeelstekorten dwingen ziekenhuizen daartoe. Inmiddels kunnen zwangere vrouwen niet meer bevallen in Hoogeveen, Stadskanaal, Purmerend, Hoofddorp, Urk, Lelystad en in Nieuwegein. De ziekenhuizen op deze locaties moesten de deuren van de verloskamers sluiten. Dit meldt NRC.

Dat er geen acute verloskunde meer is in Urk en Lelystad heeft indirect te maken met de personeelstekorten, en direct met het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en de overname van St Jansdal. Laatstgenoemde ziekenhuis sloot de afdeling acute verloskunde in Lelystad wegens te hoge kosten en personeelstekorten, waardoor vrouwen moeten uitwijken naar andere ziekenhuizen in de buurt.

Gespecialiseerd personeel Afdelingen acute verloskunde hebben allerlei gespecialiseerd personeel nodig: naast klinisch verloskundigen en gynaecologen zijn dag en nacht obstetrisch verpleegkundigen, kinderverpleegkundigen en kinderartsen nodig. “En dan heb je nog het netwerk eromheen van intensive care-voorzieningen, beschikbare operatiekamers, een laboratorium en specialisten die bereikbaar moeten zijn”, legt Esther Vastenavond van Treant Zorggroep. Deze ziekenhuisgroep sloot in Hoogeveen en Stadskanaal haar deuren omdat het niet de benodigde kinderartsen kon vinden.

Door: Nationale Zorggids

Deel bericht: