Steeds meer blowende toeristen Amsterdam hebben crisisbed nodig

30 augustus 2018

In vijftien jaar tijd is het aantal buitenlandse patiënten dat gebruikmaakt van de spoedeisende psychiatrie in Amsterdam verviervoudigd. In 2003 ging het nog om 4,7 procent van de bedden en in 2016 om 16 procent. Vooral het aantal blowende toeristen dat in de war raakt neemt toe, zo meldt Het Parool. Zij veroorzaken soms grote druk op de capaciteit van de crisisbedden in Amsterdam.

Het OLVG Oost ziet jaarlijks duizend mensen met alcohol- en drugsintoxicaties. Ongeveer 250 buitenlandse toeristen die te veel cannabis gebruikten, vormen de grootste groep. Zij hebben angstklachten, zijn in de war, denken dat hun hart te snel slaat en vrezen dat ze doodgaan. Volgens SEH-arts Femke Gresnigt in Het Parool is het probleem meestal eenvoudig te verhelpen met een kalmeringsmiddel en geruststellende woorden. Volgens psychiater Jurgen Cornelis van ggz-organisatie Arkin is een opname van enkele uren tot dagen geregeld nodig als blowende toeristen psychotisch zijn geworden.

Naast toeristen stijgt ook het aantal Nederlandse niet-Amsterdammers dat een crisisbed nodig heeft volgens Het Parool; van 5,8 procent in 2003 naar 13 procent in 2016. Het percentage Amsterdammers dat een crisisbed in de ggz nodig heeft, is daarentegen gedaald. Volgens SEH-arts Gresnigt doseren Nederlanders beter, omdat zij weten dat nederwiet sterk is.

Bron: Medisch Contact

Deel bericht: