Stop de bloeding: mensenlevens redden

28 februari 2017

De terreurdreiging in ons land wordt door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid nog steeds ‘substantieel’ genoemd. Om Nederlanders goed voor te bereiden, is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten wat ze moeten doen na een aanslag.

Bij de cursus Stop de bloeding – red een leven in het VUmc in Amsterdam leren mensen hoe ze levensbedreigende bloedingen kunnen stoppen. Deze cursus is een samenwerking tussen VUmc Academie en Netwerk Acute Zorg Noordwest. Volgens Leo Geeraedts, traumachirurg en initiatiefnemer van de cursus, kan iemand met een slagaderlijke bloeding in drie tot vijf minuten doodbloeden.

Bloeding stelpen

Zeker direct na een incident is er geen tijd om te wachten op politie, brandweer of de ambulance. Omstanders die willen helpen, moeten meteen proberen de bloeding te stelpen. Dit kan door middel van het aanbrengen van een tourniquet of door de wond met een stuk textiel stevig dicht te drukken.

Levens redden

Leo Geeraedts hoopt dat in de toekomst deze informatie wordt opgenomen in de EHBO-cursussen en landelijk wordt verspreid. Hoe meer omstanders en niet-medische hulpverleners weten wat ze moeten doen bij ernstig bloedverlies, hoe meer levens er kunnen worden gered.

Meer weten over tourniquets, kijk dan hier.

Bron: Zorg.nu

Deel bericht: