Taxichauffeurs starten proef met defibrillator in de auto

23 oktober 2016

Opnieuw is er discussie in de stad over het inzetten van burgerhulpverleners die slachtoffers met een hartstilstand reanimeren. Deze week bleek opnieuw dat ambulances relatief vaak te laat komen. Volgens de Hartstichting reden temeer om te starten met burgerhulpverleners, maar tot nu toe werkt de gemeente hier niet aan mee.

Ondertussen is er ook een initiatief om taxichauffeurs te voorzien van reanimatie-apparatuur. Taxichauffeur Hicham gaat binnenkort op reanimatie-cursus. Hij is aangesloten bij taxi-start-up Cabture. De taxi’s hebben tablets met wifi, waardoor het bedrijf ook kan zien waar alle  taxi’s precies rijden.

En dat is ook handig als er ergens een hartstilstand is. ‘Nu zijn we ons dashboard aan het klaarmaken zodat er zichtbaar is welke jongens AED aan boord hebben en dat ze meteen een notificatie krijgen’, legt Louaie El Rowidi van Cabture uit.

Medewerking ambulancemeldkamer
Er komt een proef met twaalf taxichauffeurs. Het is overigens nog niet duidelijk of de Amsterdamse ambulancemeldkamer hier aan mee gaat werken. Het bedrijf zegt daar over nog in gesprek te zijn. ‘Je moet het zo zien, de eerste zes minuten zijn cruciaal. En als een ambulance er elf minuten over doet, een taxi in Amsterdam heb je gemiddeld binnen vier minuten’, zegt El Rowidi.

Cardioloog Ruud Koster pleit al langer voor het inzetten van burgerhulpverleners. Hij snapt het idee van het taxi-bedrijf hoewel hij niet zo enthousiast over het inzetten van een nieuw systeem. ‘Ik denk dat parallelle acties op zich niet wenselijk zijn. Maar dat iemand in gat springt, dat door iemand anders wordt gelaten, ja zo gaat dat’, zegt Koster.

Burgerhulpverleners
In tegenstelling tot veel andere gemeenten werkt Amsterdam nog niet met burgerhulpverleners maar rukken hier alleen, brandweer, politie en ambulances uit. Zonde vindt Koster: ‘Heel erg veel andere regio’s hebben wel de moeite en energie er in gestopt en het geld gevonden om het systeem effectief te gebruiken. Dus strik genomen zou je zeggen: Amsterdam je kan het ook.’

Verantwoordelijk wethouder Van der Burg is met reces. Zijn woordvoerder laat wel weten dat hij en de Hartstichting enkele maanden geleden afgesproken hebben te kijken naar een netwerk van burgers. Maar de voortgang hiervan is onduidelijk,.

Bron: AT5

Deel bericht: