Terugblik Focusgroep Cardiologie 8-11-2021  

14 december 2021

Terugblik Focusgroep Cardiologie 8-11-2021  

 

Op 8 november vond de tweede focusgroep Acute Cardiologie van 2021 plaats. De bijeenkomst werd voorgezeten door Jorrit Lemkes – Interventie cardioloog Amsterdam UMC. Onderstaand een korte terugkoppeling van de belangrijkste onderwerpen die besproken zijn: 

  • Tijdens de vorige bijeenkomst is een bekrachtigd besluit afgekondigd om voor toediening Aspegic IV door de RAV bij een STEMI te kiezen (in plaats van oraal). In 2022 komt er een nieuwe ronde voor het bijwerken van de ambulance protocollen. Er is nu aangegeven bij de Commissie Kwaliteit om de toediening Aspegic IV ook in het protocol op te nemen. 
  • Kort is gesproken door Jorrit Lemkes over de gevolgen van de lateralisatie binnen Amsterdam UMC: Cardio thoracale chirurgie (CTC) is volledig overgegaan van locatie VUmc naar de locatie AMC. In het kielzog daarvan ook de electrofysiologie en de structurele interventies. Ook Chronisch Totale Occlusie (CTO) zal overgedragen worden naar locatie AMC. Uiteindelijk blijft alleen de polikliniek en een uitgebreide consultieve tak voor andere specialismen op de locatie VUmc. 
  • Cardiologie Centra Nederland (CCN) heeft de locatie Slotervaart geopend, waar dagbehandeling mogelijk is en ook een CT scanner aanwezig is. Er wordt samengewerkt met de afdeling radiologie van Amsterdam UMC. 
  • Vanwege ervaren piekdrukte en gebrekkige communicatie tussen ketenpartners tijdens het afkondigen van stops of voorziene drukte bij Ambulance Amsterdam zijn de spelregels van het Acuut Zorg Portaal (AZP) protocol aangepast. Marloes Wessel (SpoedZorgNet) heeft de wijzigingen gepresenteerd aan de focaugroep en gaf de reguliere update van de regionale EHH stops.
    Per 15 september is de PCI stop (Percutane Coronaire Interventie) in gebruik genomen voor Amsterdam UMC (beide locaties) en OLVG Oost. Dit type stop wordt in de praktijk zelden afgekondigd. 
  • Tom Fresen (NAZNW) heeft een presentatie gehouden over de overgang van het Acuut Zorg Portaal (AZP) naar Landelijk Platform Zorgcoördinatie (LPZ). Het AZP is verouderd en vanaf 17 januari gaat onze hele ROAZ-regio over naar het LPZ. Er worden sessies georganiseerd door het ROAZ-bureau om de overgang spoedig en soepel te laten verlopen. De huidige afspraken in het protocol blijven zoals ze zijn. De overgang is dus puur (systeem) technisch.  
  • Er werden regionaal problemen ervaren bij de presentatie van een OHCA (Out of Hospital Cardiac Arrest) patiënt. Er wordt gekeken of vanuit het ROAZ afspraken gemaakt kunnen worden met de IC-netwerken. 

 

De volgende focusgroep Cardiologie is gepland op 9 mei 2022 om 16:00 uur.  

Deel bericht: