Terugblik Focusgroep Traumazorg – 6 april 2021

26 april 2021

Op dinsdag 6 april vond de eerste Focusgroep Traumazorg van 2021 plaats. Met een afvaardiging van traumachirurgen vanuit de ziekenhuizen uit de regio’s van Netwerk Acute Zorg Noordwest en SpoedZorgNet begon de focusgroep met een presentatie van Mark van Heijl, traumachirurg in het Diakonessenhuis te Utrecht.

Mark van Heijl vertelde tijdens zijn presentatie meer over het Nationaal Programma Prehospitale Triage. Een programma dat in samenwerking met een aantal academische centra, ontwikkelaar ORTEC en Health-Holland / Economische Zaken is opgesteld. Aanleiding hiervan is het streven om 90% van de multitraumapatiënten primair in een level 1 ziekenhuis op te vangen. Echter, in de praktijk blijkt dit slechts 60-70% te zijn. Om de kwaliteit van de triage te verbeteren, hebben Van Heijl en zijn collega’s een trauma triage tool ontwikkeld. Deze tool zal de komende tijd nog verder doorontwikkeld worden.

Na deze interessante presentatie volgde het ‘rondje langs de velden’, gaf Frank Bloemers een update over de alliantie Amsterdam UMC, werden de mogelijkheden om regionale data uit de Dutch Hip Fracture Audit met elkaar te delen besproken en werd kort stil gestaan bij de reeds afgesloten en geplande traumavisitaties.

Tot slot gaf Marleen van den Berg, stafadviseur Netwerk Acute Zorg Noordwest, nog een boeiende presentatie over de inzetten van het Mobiel Medisch Team (MMT) van Amsterdam UMC. In 2020 bleek het MMT, bestaande uit een trauma-arts, verpleegkundige, piloot en een Helicopter landing officer, 3450 keer opgeroepen te zijn waarbij de meeste oproepen in het derde kwartaal van het jaar waren. Verder bleek uit de verzamelde MMT-gegevens dat ongeveer een derde van de ongevallen waar het MMT ter plaatse kwam, non-trauma betrof (dit zijn bijvoorbeeld mensen die onwel zijn geworden of die een ernstige allergische reactie hadden). Verkeersongevallen vormen ook bijna een derde van het soort ongevallen waar het MMT bij geroepen wordt. Op de 3e plek staan de hoog energetische vallen.

 

We kunnen terugkijken op een interessante bijeenkomst en zullen begin juni weer bij elkaar komen

Deel bericht: