Traumahelikopter wordt vaker ingezet

7 maart 2018

Traumahelikopters worden steeds vaker ingezet bij ernstige incidenten zoals zware verkeersongelukken, grote branden en schietpartijen. Vorig jaar werden de vijf traumaheli’s die Nederland telt ongeveer 8.500 keer ingezet, vergeleken met 8.110 keer in het voorgaande jaar. Het jaar daarvoor ging het om 7.650 traumavluchten.

Volgens ANWB Medical Air Assistance komt de groei vooral doordat de heli’s tegenwoordig niet alleen overdag vliegen, maar ook ’s avonds en ’s nachts. Om de groeiende vraag aan te kunnen krijgt de organisatie er een nieuwe traumaheli bij. Het gaat om een Airbus H135. Daarmee komt de vloot op zes traumahelikopters.

De traumaheli’s, ook wel Lifeliners genoemd, staan paraat op vier locaties in Nederland: Volkel (Noord Brabant), Rotterdam, Amsterdam en Eelde (Groningen). De nieuwe heli gaat vanaf volgende maand rouleren langs deze vaste standplaatsen.

Traumaheli’s worden ingezet om een trauma-arts en verpleegkundige zo snel mogelijk naar de pati├źnt te brengen. Sinds 2010 doen ze dat 24 uur per dag en zeven dagen per week.

Bron: Skipr.nl

Deel bericht: