Umc’s gaan samen data huisartsenzorg beheren

31 oktober 2017

De afdelingen huisartsgeneeskunde van de universitair medische centra UMCU, UMCG en VUmc gaan gezamenlijk geanonimiseerde zorggegevens van huisartsenpraktijken verzamelen, bewerken en beheren in hun onderzoeksdatabases. Het gaat om gegevens van praktijken in de regio’s Groningen, Drenthe, Friesland en de kop van Overijssel, Utrecht en Noord-Holland.

Het samenvoegen van gegevens levert volgens de umc’s betrouwbare informatie op, bijvoorbeeld over hoe vaak een bepaalde ziekte bij verschillende patiëntengroepen voorkomt. Ook kan de variatie tussen praktijken en regio’s in beeld worden gebracht.

De drie afdelingshoofden, Henriëtte van der Horst (VUmc), Marjolein Berger (UMCG) en Niek de Wit (UMCU) zien veel mogelijkheden: “In grote databases met veel patiënten en veel informatie over die patiënten, kun je onderzoek doen naar relatief weinig voorkomende ziektes en bijvoorbeeld voorspellers van kanker identificeren, zodat je wellicht eerder een diagnose kunt stellen en passende behandeling kunt inzetten.”

Versleuteld

De umc’s werken voor de ondersteunende techniek samen met de ICT-dienstverleners Calculus/Proigia en ZorgTTP. Hiertoe sloten zij op donderdag 26 oktober een samenwerkingsovereenkomst. Het databasesysteem is zo ingericht dat data door versleuteling niet te herleiden zijn tot de identiteit van de patiënt, maar wel kunnen worden gekoppeld aan data uit informatiesystemen van onder meer ziekenhuizen, laboratoriumorganisaties of gemeenten. Dat levert volgens de organisaties interessante onderzoeksmogelijkheden op.

Onderzoekers krijgen alleen toegang tot data die voor hun onderzoeksvraag relevant zijn. Een panel van huisartsen en wetenschappers beoordeelt kwaliteit en relevantie van de onderzoeksvoorstellen voordat de onderzoekers toegang krijgen tot de data. Daarnaast biedt het systeem de mogelijkheid om spiegelinformatie te genereren die gebruikt kan worden voor verbetering van de kwaliteit van zorg, voor beleidsondersteuning en voor onderwijsdoeleinden, aldus de centra.

Bron: Skipr

Deel bericht: