Update SBAR Onderzoek Amsterdam

19 september 2017

E-learning

De verloting voor degenen die de e-learning op tijd hadden gemaakt is inmiddels geweest en gewonnen door Hans Schuitmaker van Ambulance Amsterdam. Gefeliciteerd!

Observaties

De tweede periode van de observaties is in volle gang. Inmiddels hebben we in VUmc en AMC weer geobserveerd. Deze maand zijn er observaties in OLVG West en in oktober zullen we weer in OLVG Oost observeren. Er zijn schrijfblokjes met SBAR format verspreid waarop mee geschreven kan worden tijdens de overdracht. Deze schrijfblokjes helpen zowel SEH personeel als ambulancemedewerkers om de SBAR structuur makkelijker te volgen.

Resultaten onderzoek

Inmiddels heeft de analyse van de gegevens van de eerste observaties plaatsgevonden. Er zijn totaal 467 overdrachten geobserveerd die gemiddeld 113 seconden duurden. Voor degenen die de e-learning alsnog willen maken blijft het voorlopig beschikbaar.

Volledigheid

In 1,3% van de overdrachten werd alleen de S genoemd. Bij 23,8% werden de elementen Situation en Background en genoemd 6,6 % bestond uit SA of SR. 56,5 % van de overdrachten bevatten de elementen Situation, Background en Assessment en 4,6% bestond uit 3 andere elementen. Slechts 6% van de overdrachten bevatte alle SBAR elementen zonder de Repeat en 0,4% van de overdrachten bevatten alle elementen inclusief een Repeat door de ontvanger.

Volgorde

Van de overdrachten begon 1,7% niet met de S. In 69,6% werd alleen de Situation in de juiste volgorde genoemd, in 13,5% werden de Situation en de Background in de juiste volgorde genoemd, in 13,9% de Situation, Background en Assessment in de juiste volgorde genoemd en in 1,1% werd de hele SBAR in de juiste volgorde genoemd. In 0,2% kwam er achter de juiste volgorde van de SBAR ook een Repeat.

 

Deel bericht: