Vaccinatie COVID-19: vaccinatieronde huisartsen met succes afgerond

23 maart 2021

Op vrijdag 5 februari was het eindelijk zover: de eerste huisartsen in de regio Noord-Holland/Flevoland kregen hun COVID-19 vaccinatie. De huisartsen konden op twee locaties in de regio hun vaccinatie halen: Amsterdam UMC (locatie AMC) en Noordwest Ziekenhuisgroep. De LHV coördineerde dit vaccinatieproces met ondersteuning vanuit deze ziekenhuizen, de HAP en het ROAZ-bureau.

De LHV had een planning gemaakt dat alle huisartsen in de regio in het weekend van 5/6/7 februari gevaccineerd zouden worden, maar helaas zorgden de weersomstandigheden op zondag ervoor (sneeuw/code rood) dat er die dag niet gevaccineerd kon worden. De organisatie heeft zaterdag heel hard gewerkt om zoveel mogelijk huisartsen die op zondag stonden ingepland, om te boeken naar de zaterdag. Op zaterdag is er op beide locaties tot 22.00 uur ’s avonds doorgewerkt. Met als resultaat dat er op vrijdagavond en zaterdag meer dan 90% van de huisartsen gevaccineerd waren en de laatste 10% hun eerste vaccinatie op zaterdag 13 februari hebben gekregen.

De huisartsen hebben op 5,6 of 12 maart hun tweede vaccinatie ontvangen en daarmee is het vaccinatieproces van de huisartsen afgerond. In totaal zijn 2359 huisartsen in de ROAZ-regio Noord-Holland / Flevoland gevaccineerd.
Drijvende krachten achter de organisatie van dit proces waren Annemieke van Dijk (beleidsmedewerker LHV – huisartsenkring Amsterdam/Almere) en Jacqueline Langeslag (huisarts bij Stichting Amsterdamse Gezondheidscentra en bestuurslid met portefeuille Spoedzorg bij de Huisartsenkring Amsterdam Almere). Beiden blikken met tevredenheid terug op een intensieve periode:

Het was een grote klus om deze vaccinatiecampagne te organiseren. Wat vonden jullie hierin de grootste uitdaging?

De eerste uitdaging was om duidelijk te krijgen wat onze partners (Amsterdam UMC en Noordwest Ziekenhuisgroep) konden betekenen, vooral ook omdat de invulling en samenwerking met de ziekenhuizen per regio sterk verschilde. Bij de uitvoering was de grootste uitdaging absoluut de sneeuwstorm en code rood van zondag 7 februari! In zowel Noordwest Ziekenhuisgroep als Amsterdam UMC hadden we de zaken prima voorbereid en een vol vaccinatieprogramma staan voor die dag. Door extra capaciteit per uur te creëren en langer door te werken (ook door onze partners in de ziekenhuizen!) is het met behulp van ons digitale reserveringssysteem, extra telefoneren en social media gelukt om de meeste mensen van zondag al op zaterdag te vaccineren.

Hoe verliep de samenwerking met Amsterdam UMC en Noordwest Ziekenhuisgroep die als priklocatie dienden?

We moesten elkaar even leren kennen, maar daarna verliep de samenwerking soepel. Van Noordwest Ziekenhuisgroep konden we de vaccinatiestraat gebruiken die zij voor hun eigen personeel hadden ingericht. Daar hebben we veel van geleerd voor de nieuwe straat in het AMC. In het AMC hebben we in een hele fijne samenwerking met een specifiek kernteam voor de huisartsen-vaccinaties de organisatie geregeld en een goed lopende vaccinatiestraat ingericht en geperfectioneerd.

 

 

Hoe waren de reacties van de huisartsen op deze campagne?

Heel opgelucht dat ze gevaccineerd zijn! En we hebben veel complimenten ontvangen voor de organisatie.

Wat is het grootste leerpunt geweest (waar anderen mogelijk nog iets van kunnen leren bij het opzetten van dit soort vaccinatiecampagnes?)
Het was een goede keuze om personeel in te huren voor de verschillende taken, want daarmee werden alle personele behoeften professioneel en betrouwbaar ingevuld (in geval van uitval door ziekte werd dat door hen opgelost). Coördinatie en supervisie ter plaatse hebben wij als LHV ingevuld. Heldere communicatie is belangrijk! Zorg voor een goede bereikbaarheid achter de schermen om de logistiek door te laten lopen.

Waar zijn jullie het meest trots op als jullie terugkijken op deze campagne?
Op de fijne (team)samenwerking in onze regio, het afsprakensysteem en dat het is gelukt om in korte tijd strak georganiseerde vaccinatiestraten neer te zetten en deze groep soepel te vaccineren.

We kunnen dus terugkijken op een succesvol verlopen vaccinatieproces voor de huisartsen; veel complimenten voor iedereen die ervoor heeft gezorgd dat dit zo goed is verlopen op de twee locaties!

Deel bericht: