Valpreventie: oefening baart veiligheid

16 november 2017

Medisch Contact heeft het artikel van Tricco et al over valpreventie onder de loep genomen en concludeert het volgende:

De koninklijke weg naar effectieve valpreventie onder ouderen (65-plus) is oefening. Dat wisten we misschien al, maar een omvangrijke meta-analyse door Andrea Tricco e.a. gepubliceerd in JAMA zet de puntjes definitief op de i.

De onderzoekers keken naar oefening als zodanig, naar een combinatie van oefening en visuscontrole en -behandeling en naar die laatste combinatie aangevuld met aanpassingen in de woonomgeving op geleide van een risico-inventarisatie. Al deze interventies leiden tot aanzienlijk minder vallen (variërend van 12 tot 38% reductie), zo laten Tricco e.a. zien.

Hun conclusie is gebaseerd op een zogeheten netwerkanalyse van 54 RCT’s (n= ongeveer 42.000).

Een additionele analyse van 68 RCT’s (n= ruim 85.000) bracht verder aan het licht dat osteoporosebehandeling was geassocieerd met een vermindering van het risico op breuken (odd’s ratio: 0,22).

In een commentaar prijst Eric Larson de studie omstandig vanwege de hoge methodologische kwaliteit. Er is nu, meent hij, ruim voldoende ‘substantieel bewijs’ beschikbaar voor een effectieve implementatie van de beste methoden van valpreventie. Eigenlijk is er niet meer onderzoek nodig.

Bron: Medisch Contact

Artikel Tricco et al: JAMA.com, doi:10.1001/jama.2017.15006

Deel bericht: