Ziekenhuis ontwikkelt virtuele mensen

15 oktober 2017

Virtuele mensen (avatars) die patiënten voorlichten over bijvoorbeeld kanker. Het klinkt als science fiction. Het Spaarne Gasthuis is één van de 13 deelnemende partners aan een innovatieproject van Tilburg University voor de ontwikkeling van virtuele mensen dat in januari 2018 start.

Deze avatars worden in de toekomst ingezet om de communicatie met patiënten te verbeteren en voor trainingen van medewerkers. “Hiermee kunnen we nog betere kwaliteit en mensgerichte zorg leveren,” aldus Veerle Struben, senior adviseur innovatie van het Spaarne Gasthuis.

Het project VIBE (Virtual Humans in the Brabant Economy) is het eerste project van Mind Labs (www.mind-labs.eu) en heeft hiervoor 7 miljoen euro subsidie ontvangen. Virtuele mensen communiceren in virtual reality (VR) omgevingen door spraak, gelaatsuitdrukkingen, en handelingen met hun menselijke gebruikers. Deze communicerende avatars kunnen worden ingezet op tal van gebieden, in het bijzonder daar waar interactie belangrijk is, zoals in de gezondheidszorg. VIBE combineert hiervoor Cognitive Science, Artificial Intelligence, Data Science en Computer Science.

“Met de start van een ‘living health lab’ voor de operatiekamers en oncologie verzamelt het Spaarne Gasthuis informatie om avatars slimmer te maken,” legt Veerle Struben, senior adviseur innovatie van de Spaarne Gasthuis Academie uit. “Zo kunnen we in de toekomst de patiënt beter voorlichten en medewerkers op een interactieve, persoonlijke manier coachen en trainen.”

Prof. Max Louwerse, hoogleraar Cognitieve Psychologie en Kunstmatige Intelligentie en initiatiefnemer van het project: “Kennis op het gebied van virtual reality is steeds meer gedistribueerd over kennisinstellingen en bedrijven. Wat VIBE bijzonder maakt is niet alleen dat we virtuele interactieve avatars ontwikkelen, maar bovendien dat het project een stimulans geeft om verschillende talenten bij verschillende partners te combineren in een ambitieus project.”

Bron: Spaarne Gasthuis

Deel bericht: