Ziekenhuizen vragen uitstel van betaling aan

13 oktober 2018

Ziekenhuis MC Slotervaart in Amsterdam en de MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en omstreken vragen uitstel van betaling aan. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de meeste andere zorgverzekeraars stoppen met de financiering, aldus een woordvoerder.

Dinsdag worden de medewerkers en patiënten van beide ziekenhuizen op de hoogte gebracht van de actuele situatie. “Een faillissement is mogelijk onafwendbaar.” De patiëntenzorg blijft gegarandeerd, zo wordt beloofd: “Dit is een wettelijke taak van de zorgverzekeraars. De patiënten die momenteel in beide ziekenhuizen worden behandeld, kunnen blijven rekenen op adequate zorg.”

“Beide ziekenhuizen zijn in de financiële problemen gekomen door met name hoge inhuurkosten van personeel in een situatie van grote arbeidskrapte”, verklaart de woordvoerder. “In de afgelopen dagen is gebleken dat de verzekeraars geen vertrouwen meer hebben in een gezonde financiële toekomst.”

Ondernemingsraad is verbijsterd

De Ondernemingsraad van het Slotervaartziekenhuis is verbijster dat er uitstel van betaling wordt aangevraagd. De raad vindt het “onvoorstelbaar dat de zorgverzekeraars willens en wetens” dit ziekenhuis en de zogenoemde IJsselmeerziekenhuizen “ten gronde richten”.

“Het is buitengewoon kwalijk dat binnen de Nederlandse gezondheidszorg de zorgverzekeraar een dergelijke macht heeft gekregen. Daarmee is de marktwerking binnen de zorg volledig mislukt”, zo klinkt het.

‘Faillissement geen gevolgen voor bereikbaarheid spoedeisende hulp’

Als de ziekenhuizen MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen failliet gaan, zal dat geen gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van spoedeisende hulp en acute verloskunde in de regio. Dat schrijft minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

Hoewel sluiting van MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen niet zou betekenen dat extra mensen buiten deze norm komen te vallen, laat Bruins het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kijken wat voor gevolgen sluiting zou hebben voor andere ziekenhuizen.

Bron: ANP

Deel bericht: