‘Zorgverzekeraars moeten meer op kwaliteit ambulancezorg letten dan overheid’

3 mei 2017

Zorgverzekeraars moeten een belangrijkere rol krijgen in de ambulancezorg, zo concluderen onderzoekers in een vertrouwelijk concept-rapport van het ministerie van Volksgezondheid in handen van de Telegraaf. Op dit moment wordt er nog te weinig gekeken naar de kwaliteit van de zorg en alleen maar naar de aanrijtijden voor spoedritten. Een regierol voor de zorgverzekeraars zou hierin verandering kunnen brengen. Dat meldt de Telegraaf.

Zorgverzekeraars controleren strenger op kwaliteit en hebben een andere visie op de kosten. Zo houden zij de maatschappelijke kosten bijvoorbeeld beter in de gaten. De onderzoekers denken dat als het Rijk de regierol blijft houden, er meer gesteggel ontstaat over de budgetten bij ingang van de nieuwe ambulancewet over drie jaar.

Echter ontstaat er ook een probleem als de zorgverzekeraars de leiding nemen, namelijk het feit dat verzekerden hun verzekeraars niet vertrouwen. Zij vrezen hoogstwaarschijnlijk voor verslechtering van de kwaliteit als zij de macht krijgen over de ambulancezorg. Daarom wordt er ook gekeken naar een eventuele gulden middenweg, waarbij de overheid kan fungeren als ‘scheidsrechter’.

Bron: Nationale Zorggids

Deel bericht: