Zorgverzekeraars Nederland: dreigend tekort huisartsen moeten we samen oplossen

5 februari 2019

We kennen de verhalen uit de praktijk: dorpjes in krimpregio’s waar huisartsen die met pensioen willen geen opvolger kunnen vinden. Eind december werd in een rapport in opdracht van de LHV en VWS al duidelijk dat het probleem groter is dan alleen de krimpregio. In heel Nederland dreigt de komende vijf jaar een tekort aan huisartsen als we niet snel ingrijpen. Een probleem dat we samen op moeten lossen volgens Zorgverzekeraars Nederland.

Er zijn onvoldoende huisartsen en de werkdruk is hoog. Dit terwijl de zorgvraag vanwege de vergrijzing alleen maar toeneemt. Het dreigend huisartsentekort was dan ook niet voor niets een van de thema’s onlangs op het LOVAH Congresvoor huisartsen in opleiding. De toekomstige huisartsen maken zich zorgen over dit huisartsentekort en geven op het congres aan dat ze graag praktijkhouder willen worden en ook best in een krimpregio willen werken. Zelfs het idee om tijdens de opleiding verplicht een paar jaar naar een krimpregio te gaan, wordt goed ontvangen. Het echte probleem blijkt vaker te liggen bij hun visie op het huisartsenvak. Ze willen niet fulltime werken, willen er graag onderwijs naast kunnen geven. Of partners kunnen geen baan vinden buiten de Randstad. Ook de administratieve rompslomp of de kosten van het overnemen van een praktijk worden als obstakels genoemd.

Zorgverzekeraars helpen mee bij overnemen praktijk
Directeur Zorg van ZN Wout Adema sprak op het LOVAH Congres voor huisartsen in opleiding. Hij deed daar een belangrijke oproep richting de toekomstige huisartsen: “Als je in een krimpregio wilt beginnen, maar tegen zaken aanloopt als: hoe ga ik dit financieel bolwerken of hoe krijg ik de administratie op orde, stap naar ons toe. We kijken als zorgverzekeraars, gemeente en eventueel andere partijen wat we voor je kunnen doen.” De Politiek en LHV zoeken naar een landelijke oplossing voor het probleem, maar ook op regionaal vlak wordt er al van alles aangepakt. Samen met gemeenten en provincies worden wervingscampagnes opgezet om opvolgers te vinden. En in verschillende regio’s zijn er zorgverzekeraars die startende huisartsen helpen om een praktijk over te nemen.

Zorgverzekeraar bemiddelt voor huisarts
Een ander probleem dat ontstaat uit een tekort aan huisartsen is dat van patiënten die geen huisarts kunnen vinden. In populaire nieuwbouwwijken of drukke steden zitten huisartspraktijken vaak overvol. Mensen krijgen overal nee te horen, zo laat ook tv-programma Radar zien. Ook daar kunnen zorgverzekeraars een rol spelen. “We hebben als zorgverzekeraars zorgplicht. We voelen ons verantwoordelijk om voor iedere Nederlander een huisarts te vinden” zegt directeur Wout Adema. Als mensen geen huisarts kunnen vinden, kunnen ze contact opnemen met hun zorgverzekeraar. Die gaat samen met huisartsen in de regio op zoek naar een oplossing. Maar zorgverzekeraars kunnen een huisarts die vol zit niet dwingen om extra patiënten in hun praktijk op te nemen. Wout Adema: “Er zijn dus structurele oplossingen nodig voor dit huisartsentekort en dat moeten we samen met alle partijen aanpakken.”

Bron: Zorgverzekeraars Nederland

Deel bericht: